Väj rätt vin till maten

Det är ju inte speciellt svårt att bjuda på en lyxig middag, bara att välja ett recept från nätet sen är man i princip ”good to go”. Men även om matlagningen är enkel så kvarstår ett problem… Vad ska man dricka till maten? Vin är alltid ett populärt val, men i ett hav av hundratals olika viner för olika ändamål kan lätt bli vilse.

Du har handlat maten men vilket vin kommer passa bäst? Det första bästa du ser på hyllan eller något som faktiskt gifter sig med smaken? Vi rekommenderar att du istället köper vin i förväg och skapar din egna lilla vinkällare där hemma. Runt 7 olika vinsorter brukar man komma riktigt långt med faktiskt, då har du alltid någonting att servera till dina gäster. Nedan hittar ni vår lista på 7 olika viner som du måste ha hemma!

Dessertvin

Dessertvin är en egen kategori för sig och det är i princip omöjligt att ha endast ett vin som passar till alla desserter. Men däremot kan du satsa på t.ex. Moscato, som passar riktigt bra till bär- och fruktdesserter. Eller ett fint portvin som passar riktigt bra med choklad eller ost.

Bärigt och lätt rött vin

Ett lite lättare rött vin som är bärigt i smaken funkar utmärkt till grillade korvar, sallader eller en stekt fisk.  Dessutom funkar den här typen av vin väldigt bra till pizza och hamburgare.

Kryddigt rött vin

Ska du äta lasagne, brieost, en grillad stek eller mysig höstgryta är ett rött och kryddigt vin att rekommendera.

Kraftigt rött vin

Ska man äta ”tung” mat är det viktigt att vinet är lika tungt det med. Ett rött vin som är kraftigt och extra smakrikt passar till större stekar, grytor och viltkött. Druvorna du vill använda är Syrah, Shiraz och Nebbiolo.

Friskt vitt vin

Äter du mycket skaldjur och fisk är det ett smart val att ha något friskt vitt vin där hemma. Ett lättare vitt vin passar även bra till ostar och fetare fiskar som lax.

Fylligt vitt

Planeras det en fiskrätt som kommer ha mycket smak och kryddor är det rekommenderat att dricka ett fylligt vitt vin. Dessa viner passar även riktigt bra till kyckling och ljust kött, till och med en caesarsallad gör sig bra med chardonnay!

Bubbel

Sist men inte minst, en favorit hos oss. Ett glass mousserande är bra för humöret, festen men även aptiten. Det passar lika bra till minglet som till en större middag med mycket mat. Några säkra kort är prosecco, cava och champagne, med dessa kan det inte bli fel helt enkelt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *