Såhär väljer du rätt öl till maten

Med hundratals olika ölsorter på Systembolaget kan det vara svårt att veta vilken ölsort som passar bäst till middagen. När ska man köpa ljus öl, när man ska köpa mörk? Vi svarar på frågorna nedan!

Det finns en väldigt bra tumregel om man inte vill komplicera saker. Lätt mat, som en sallad till exempel, gör sig bäst med ljusare öl. Äter man något matigare rekommenderas en mörkare och fylligare öl. Men för dig som vill göra det bästa valet finns det faktiskt mer grejer att tänka på.

I dagsläget finns det i princip öl för varje typ av maträtt på systemet, oavsett om du ska äta en stor flottig pizza eller en nätt liten skaldjursrätt. Visste du till exempel att kolsyran i ölen påverkar hur vi upplever maten? Kolsyran förminskar smaken av salt och sötma, samtidigt som den balanserar fett och hetta. Kolsyran är även duktig på att lyfta fram aromerna i ingredienserna.

Äter du till exempel söt mat kommer det resultera i en beskare öl, den reducerar helt enkelt sötman i ölen. Vill man ha en mindre besk öl är det rekommenderat att välja en maträtt som är saltig och fettig.

Gillar du att äta ostar är det rekommenderat att dricka en öl med en tydlig sötma, Blå Chimay passar riktigt bra till den där ostbrickan. Öl med mycket sötma gör sig också bra till kraftigare rätter, som julbordet till exempel.

Fortfarande förvirrad? Spara listan nedan så kommer du alltid välja rätt öl till maten!

Mat som är salt: Ölen upplevs som mindre besk. Dricker man en öl kan en nypa salt över maten minska smaken av beskhet.

Mat som är fettig: Ölen upplevs som mindre besk, precis som med salt. Gillar man besk öl kan det vara en bra idé att köpa en sort som har extra mycket beska i sig.

Mat som är söt: Ölen upplevs som mindre söt och mer besk. Välj därför en öl som har liten beska till söta maträtter.

Mat som är het: Ölen upplevs som beskare, köp en öl med liten beska.

Mat som är besk: Ölen upplevs som beskare, undvik att blanda besk öl med besk mat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *