Varför blir man hungrig efter alkohol?

Har man varit ute en helkväll på krogen är det inte ovanligt att man stannar förbi kebabhaket där hemma innan man går och lägger sig. Men är det inte konstigt att man blir hungrig efter all dryck? Alkohol har ju trots allt massvis av energi i sig?

Du har varit med om det tidigare, du dricker en massa öl på krogen, du ska hem och blir sådär djävulskt hungrig. En studie visar att alkohol aktiverar en typ av cell i hjärnan som gör att vi blir hungriga, även fast alkohol innehåller massvis av energi.

Anledningen är att det inte finns någon specifik receptor i hjärnan som kan ta hand om alkoholen, då sätter det igång hungersignalen. Det är i alla fall vad professorn Helgi Schiöth på Uppsala Universitet säger.

En grupp forskare gav alkohol till möss vid olika tillfällen under en helg, resultatet var att mössen som hade druckit alkohol hade en större aptit. Alkoholen aktiverar en neuron som heter Agrp, den här neuronen ger oss motivationen att äta. Så när den stimuleras av alkoholen utsöndrar den signaler till kroppen att vi är hungriga.

Det får en att tänka till lite extra när man pratar om begreppet ”ölmage”, är det verkligen ölen som gör att magen sväller eller är det all mat man äter efteråt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *